You are currently viewing Moji prvi leti življenja

Moji prvi leti življenja

  • Post author:
  • Post category:Moja pot

Sem prikupna in zvedava 2 leti stara deklica Lara. Svojo mamico in očka sem s svojim prihodom neizmerno osrečila in hkrati presenetila, saj sem prišla na svet 2 meseca prezgodaj. 

Zaradi dihalne stiske sem prvi mesec svojega življenja preživela na Enoti za intenzivno terapijo in nego novorojencev. Po prihodu domov, ni nič slutilo na resnejše težave, ki so se obetale. Redno sem obiskovala nevrofizioterapije. 

Ko sem upihnila prvo svečko, so strokovnjaki začeli opozarjati, da motorično zaostajam za vrstniki, kar so nadaljnji pregledi potrdili. Uradno sem dobila ime svoje diagnoze: cerebralna paraliza, ki pa je prizadela pretežno moje nogice. Hoja je za večino mojih vrstnikov bila oziroma je samoumevna, zame pa je postala in ostala nedosegljiva. Namreč pri dobrih 2 letih še vedno ne zmorem hoditi. 

Imam težave, ki jih nosi s seboj moja diagnoza: zakrčenost, ukrivljanje sklepov, nepravilno gibanje, bolečine. Sicer ortopedski pripomočki (stojka in opornice) obvladujejo simptome, a izvorne težave ne odpravijo. Lahko pa jih trajno odpravi obetavna operacija imenovana »selektivna dorzalna rizotomija«, ki jo izvaja izkušen nevrokirurg dr. TS Park, v St.Louis Children’ s Hospital, ZDA. Le ta je v meni in družini vzbudil upanje in mi dal pogum, da se obrnem na vas.